The only way to vaguely get along in love / en brukermanual.

Noen ganger skulle jeg ønske jeg hadde en highschoolfilmvenninne. For all del, det er ikke noe galt med mine venninner, og selv når de er på sitt verste ønsker jeg dem aldri så vondt at jeg vil se dem i kjolen til Molly Ringwald i Pretty in Pink. Men det hadde vært så fint med en sånn som kan være min motpart, god til det jeg er dårlig på, brunette, god i vitenskapelige fag. En sånn som jeg kan poppe popcorn og fikse negler med på prom night, siden vi ikke klarte å skaffe noen date til ballet (selv om vi er dødsheite, dette er jo en highshcoolfilm. Fritt for å være Veronica Sawyer!). En sånn som lager interventions, som forteller mulige offer for min kjærlighet hva de skal gjøre, eller enda viktigere, hva de ikke skal gjøre.

Hei, sier min highschoolvenninne, og rister litt på permanenten. Johanne liker deg. Det visste du kanskje, ettersom hun er omtrent like subtil som et nesehorn i brunst. Du liker henne også, ettersom dette er en highschoolfilm, og det er sånn det skal være. Du er kjekk. Du er smart. Du er godkjent. Men det er noen ting du må vite om du skal få være med på kyssescenen på slutten av filmen.

Ikke vær for hengiven, du må klare å være alene. Lær deg å like morgensex. Ikke klipp håret. Ikke mas. Stryk henne over ryggen, men aldri gå med armen slengt over skuldrene hennes. Send brev. Aldri fnys av engasjement. Vær engasjert, men roligere enn henne. Siter Eliot. Krangl om Eliot, eller Russel, eller Joyce, eller Shakespeare. La henne åpne syltetøyboksen.

Kan det være viktig da, sier han da, det er jo fullstendig overfladisk.

Nei, sier min venninne da, men det er tanken som teller. Vær feminist, eller fake så godt du kan. Vær som en katt, ikke godta klapping for lenge, selv ikke med hårene. Vær hard to get. Du kan godt klore litt, også, bare ikke vær slem, ikke gjør narr. Aldri fullfør setningene hennes, med mindre hun ikke klarer det selv og du sier «å, unnskyld at jeg avbrøt deg» selv om det var tydelig at du ikke avbrøt, eller hun siterer Hamlet. For guds skyld, fullfør sitatene hennes om hun siterer Hamlet. Stem på noe radikalt, samme hva. Om du ikke stemte, lyv om det. Ikke rett på engelsken hennes. Rett på andres engelsk. Ikke ta på henne når det er over 25 varmegrader. Gå med hatt. Om du ikke eier en hatt, gå med jakke, helst tweed, eller fløyel. Vit at sjansene dine øker betraktelig om du skaffer deg uniformen til 95 Rifles. Eller prestekjole. Aldri be henne om å holde kjeft, ikke engang på teater. Bare rynk brynene. Sånn ja. Hun tar et hint, det tar bare litt tid. La henne ta hintet. Ikke la henne komme unna med å overdramatisere.

Min venninne dytter ham hardt i skulderen, det som kommer nå er viktig: ikke si at du er glad i henne, eller, du kan si det, men lat som om du tuller. Ikke ta på hendene hennes. Ikke ha urealistiske forventinger om pikeaktig latter, eleganse eller hårløshet. Du er nødt til å lære deg hvem som er hvem av wiltersenbrødrene, hvilket hus du ville blitt plassert i, og hvor du står i debatten om Snapes seksualitet. Røyk, og ha alltid lighter i lomma. Ikke spy i fylla. Ikke ta så mye dop at det blir skummelt. Vær rasjonell. Ikke for rasjonell. Lær deg å skjønne når det er tid for Beatles og når det er tid for Regina Spektor og når det er tid for Requiem. Puss tennene ofte. Kyss henne i nakken, og på ørene. Ikke vit noe som helst om Ibsen, noe må hun jo få lov til å være best i. Vær den store skjeen. Utfordre henne, selv når hun sier at hun ikke vil bli utfordret akkurat da. Hun mener det ikke, og hun mener det ikke når hun sier at du kan få det siste kakestykket. Spis stille. Prat under filmen. Aldri si noe med babystemme. Ha med deg et eple over alt, gi det til henne om hun blir irritabel, men uten å være nedlatende eller (gud forby) å minne henne om faren hennes på noen måte. Barber deg. Ofte. Ikke forvent deg for mye. Ikke vær avhengig av henne. Lik henne mindre enn hun liker deg.

Det skal hun si.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “The only way to vaguely get along in love / en brukermanual.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s